CURRENT AFFAIRS QUIZ

CURRENT AFFAIRS QUIZ-

1. Which country became the latest to apply for a membership in the European Union?
Ans: Serbia

2. Lots of Aamir Khan’s fans are expecting the release of his new film ‘3 idiots’. Who directed this movie?
Ans: Raju Hirani

3.’8 ½’ (eight and a half) was an Oscar winning movie directed by Federico Fellini. A movie named ‘nine’ inspired by the former is awaiting the Oscar nomination of the coming year. Who is the director of this movie?
Ans: Robe Marshall

4. In the Jharkhand elections Madhu Koda’s wife Gita Koda won her seat from which constituency?
Ans: Jagannathpur

5. ‘BASIC’ is the organization of which all countries?
Ans: Brazil, South Africa, India, China

CURRENT AFFAIRS QUIZ SEPTEMBER 2009 and AUGUST review

1. September 15 is observed as Engineer’s day in memory of which famous Indian?
Ans: Dr.M.Viswesharayya

2. Pakistan’s cricket star had a love affair with Benazir Bhutto whilst she was in London. Who wrote the biography of Imran which revealed this ‘gossip’?
Ans: Christopher Stanford

3. Who is known as the “Lion Of Senet” in the US, who passed away on August 26?
Ans: Edward Kennedy

4. The renowned American novelist Elmor Kelton was 83 years old when he slipped off to death recently. Which is his first work?
Ans: Hot Iron
CURRENT AFFAIRS QUIZ IN SPORTS AND GAMES DECEMBER 2009

1. Which country is set to host the 2010 FIFA world cup football
Ans: South Africa

2. Saina Nehwal, the ace Indian shuttler crashed out of the World Super Series. Who claimed victory against her?
Ans: Juliane Schenk of Germany

3. The last FIFA world cup winners were Italy. Who is the coach of Italy at present?
Ans: Marcello Lippi

4. Which team won the Davis Cup Tennis Championship this year to hold the credit of bagging it two times consecutively?
Ans: Spain

5. Kim Sears splits with her boyfriend who is a famous British Tennis player. Identify him?
Ans: Andy Murray


CURRENT AFFAIRS QUIZ OCTOBER 2009

1.Who is the newly elected chairman of ISRO? Which post was he holding?
Ans: K.Radhakrishnan, He was the chairman of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)


2.A website has its name WWITV excluding the prefix and extensions. What is abbreviated in them?
ANS: World Wide Internet Television

3.Who is set to take over as the Chief Minister of Maharashtra?
Ans: Ashok Chavan

4.Which famous cricketer’s wife died here at Chennai on her way to Singapore?
Ans: Wasim Akram’s wife Huma Akram

5.Melinda is the part of a renowned foundation with her husband. Identify the person.
Ans: Bill Gates

6.Queen’s batten relay is associated with which ceremony?
Ans: Commonwealth Games

MAHATMA GANDHI QUIZ -a tribute to the great "GANDHIJI"

1.The prime minister of which country has decided to write a book on Gandhi?
Ans: Britain

2.How many days did Gandhi spend in prison?
ANS: 2338

3.Gandhi had to witness the death of two dearest companions while he was in prisoned in Aga Khan Palace. Who were they?
Ans: Mahadev Desai and kasturba

4.“Do or Die” was the slogan for which movement?
Ans: Quit India


5.Which were the ‘words’ in consideration for the 1942 movement before Quit was coined?
Ans: Get out and Retreat , Because of the disrespect in the word ‘get out’ it was rejected by Gandhi.

6.Gandhi went to South Africa in order to appear in court as an advocate in favour of a company. Name it.
ans: Dada Abdullah and company

7.Who compelled Gandhi in having the nonvegetarian food?
Ans: Shek Methab

8.Porbander was named as Sudamapuri in remembrance to which character in the Hindu epic? Ans: Kuchelan

9.“Gandhi is the lightning of truth to India given by the God”. Who said this?
Ans: Rabindranath Tagore

10.Gandhi was forced out of the train for traveling in first class compartment. This is the incident of racial discrimination that Gandhi had to face in South Africa. What is the name of the railway station after which this incident was named?
Ans: Martinsburg

11.The person who assisted Gandhi in Champaran Sathyagraha later became the president of India. Name him
ans: Dr. Rajendra Prasad

12.What is the name of the newspaper published by Gandhi in South Africa?
Ans: Indian Opinion

13.Gandhi began an Ashram in South Africa as a tribute to a renowned writer. What was its name?
Ans: Tolstoy Farm

14.Who gave Gandhi the idea of Charka as a symbol of the struggle for Independence?
Ans: Gangabaan Majumdar

15.How did Mountbatten describe Gandhi?
Ans: On man peace brigade

16.The first biography of Gandhi in any Indian language was in Malayalam. Name the author?
Ans: Ramakrishna Pillai

17.Where was Gandhi when India was declared Independent?
Ans: Navakhali

18.Dandi Yatra began from which location?
Ans: Sabarmati Ashram, Ahmedabad

19.On which day Gandhi was assassinated?
Ans: Friday

20.Who was the Grand Father of Gandhi and in whatname he is known?
Ans: Uttam Chand Gandhi, known as Otha Gandhi

Tuesday, July 21, 2009 -- 40th MOON LANDING ANNIVERSARY

1. Who wrote the book “Moon dust: In search of the persons who fell to earth”?
Ans.ANDREW SMITH

2. Who was the president of America at the very time of moon landing in 1969?
Ans.Richard Nixon

3. Gus Grissom, Ed White and Roger Chaffee are remembered in what honour?
AnsThey are remembered as the first martyrs in the moon exploration attempt(apollo 1)

4. Which famous moon explorer replaced the first part of his name with BUZZ?
Ans.Edwin Aldrin later became Buzz Aldrin

5. What is the name of the point on moon where the 1 st moon winners landed?
Ans.Sea of Tranquility

Comments

Popular posts from this blog

TIMES OF INDIA FUNDAMENTAL QUIZ PRELIMS. 2005, 2006 & 2007

SCIENCE AND TECHNOLOGY QUESTIONS

Aqua Regia- Delhi City Finals