INDIAN HISTORY AND CULTURE QUIZ

INDIAN HISTORY AND CULTURE QUIZ

1. Who among the following taught the doctrine of ‘Shunyata’ ?
(A) Nagarjuna
(B) Shankaracharya
(C) Harisena
(D) Vallabhacharya

2. Who of the following kings was an ardent follower of Jainism ?
(A) Bimbsara
(B) Mahapadma Nanda
(C) Kharavela
(D) Pulakesin II

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Name of author)
(a) Abul Fazl
(b) Nizamuddin Ahmad
(c) Krishnadeva Raya
(d) Kalhan
List-II (Name of the book)
1. Tabqat-i-Akbari
2. Akbarnama
3. Rajatarangini
4. Amuktamalyada
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 4 2
(C) 2 1 4 3
(D) 3 4 1 2

4. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Shiekh Shihabuddin Suharwardi—Sufi Saint
(B) Chaitanya Maha Prabhu—Bhakti Saint
(C) Minhaj-us siraj—Founder of Sufi order
(D) Lalleshwari—Bhakti Saint

5. To which dynasty did Ashoka belong ?
(A) Vardhana
(B) Maurya
(C) Kushan
(D) Gupta

6. Which one of the following battles was fought between Babar and the Rajputs in 1527 ?
(A) The First Battle of Panipat
(B) The Battle of Khanwa
(C) The Battle of Ghagra
(D) The Battle of Chanderi

7. Aryabhatta and Varahamihira belong to which age ?
(A) Guptas
(B) Cholas
(C) Mauryas
(D) Mughals

8. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the—
(A) 2nd century B.C.
(B) 6th-5th century B.C.
(C) 2nd century A.D.
(D) 5th-6th century A.D.

9. Consider the following statements about Amir Khusro—
1. He was a disciple of Nizamuddin Auliya.
2. He was the founder of both Hindustani Classical Music and Qawwali.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. The Treaty of Bassein (1802) was signed between—
(A) Madhav Rao and the British
(B) Baji Rao II and the British
(C) Mahadji Scindia and the British
(D) Holkar and the British

11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Sun temple)
(a) Dakshinaarka Temple
(b) Surya Pahar Temple
(c) Suryanaar Temple
(d) Suryanarayanaswamy Temple
List-II (Location)
1. Goalpara (Assam)
2. Arasavilli (Andhra Pradesh)
3. Kumbhkonam (Tamil Nadu)
4. Madhera (Gujarat)
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 5 1
(B) 3 1 4 2
(C) 4 1 5 2
(D) 3 2 4 1

12. The words ‘Satyameva Jayate’ in the State Emblem of India, have been adopted from which one of the following ?
(A) Brahma Upanishad
(B) Mudgala Upanishad
(C) Maitreyi Upanishad
(D) Mundaka Upanishad

13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Symbol)
(a) Elephant
(b) Tree
(c) Empty throne
(d) Horse
List-II (Important event of life of Buddha)
1. Renouncement of worldly pleasures
2. Birth of Buddha
3. Enlightenment
4. Representation of Royalty
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 3 1 4 2
(C) 3 4 1 2
(D) 2 3 4 1

14. Which one of the following kingdoms was founded by Raja Odeyar ?
(A) Tanjore
(B) Jenji
(C) Mysore
(D) Madura

15. The Sarvodaya Movement was started by—
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jayprakash Narayan
(C) Vinoba Bhave
(D) Datta Dharmodhikari

16. The temples of Khajuraho were built by—
(A) Chandelas
(B) Pallavas
(C) Chalukayas
(D) Qutubuddin

17. Kuchipudi dance originated in—
(A) Orissa
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh

18. Which was the only Indus city without a citadel ?
(A) Kalibangan
(B) Harappa
(C) Mohanjodaro
(D) Chanhudaro

19. Ashoka called the third Buddist council at—
(A) Kalibangan
(B) Pataliputra
(C) Magadha
(D) Sarnath

20. The tutor of Alexander the great was—
(A) Darius
(B) Cyrus
(C) Socrates
(D) Aristotle

21. Place Chronalogically the following treaties—
1. Treaty of Amritsar
2. Treaty of Bassein
3. Treaty of Seringapatam
4. Treaty of Salbai
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 4, 3, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 2, 1, 4, 3

22. The Delhi general who successfully advanced up to Madurai was—
(A) Khizr Khan
(B) Muhammad Ghori
(C) Malik Kafur
(D) Muhammad-bin-Tughlaq

23. Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature ?
(A) Dhammapada
(B) Vedas
(C) Meghadutam
(D) Dighanikaya

24. Consider according to Buddhism—
Assertion (A) : There is no rebirth.
Reason (R) : There is no soul.
Now select your answer from the following codes :
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

25. Which one of the following propounded that destiny determines everything, man is powerless ?
(A) Jainas
(B) Buddhists
(C) Ajivakas
(D) Mimansakas
Answers :
1. (A) 2. (C) 3. (C) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (B) 9. (C) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (D) 18. (D) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (C) 23. (C) 24. (D) Buddhism trusts in rebirth as well as in nonexistence of God.25. (C)
History and Culture of India-Objective GK Questions
26. Sheikh Nizamuddin Auliya was the disciple of—
(A) Sheikh Alauddin Sabir
(B) Khwaja Moinuddin Chisti
(C) Baba Farid
(D) Sheikh Ahmad Sirhindi

27. Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji ?
(A) Truth
(B) Non-violence
(C) Untouchability
(D) Heavy industrialization

28. Ashtadhayi was written by—
(A) Vedavyas
(B) Panini
(C) Shukadeva
(D) Balmiki

29. Lord Buddha preached the following four Noble Truths. Put them in correct order using the code given below—
1. There is suffering
2. There is cessation of suffering
3. There is a path leading to cessation of suffering
4. There is cause of suffering
Codes :
(A) 1, 4, 2, 3
(B) 1, 4, 3, 2
(C) 1, 3, 2, 4
(D) 1, 2, 4, 3

30. Consider—
Assertion (A) : Nehru had no regard for the Upanishads.
Reason (R) : His attitude was scientific.
Now select your answer from the following codes—
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

31. Adi Shankaracharya established four mathas. These mathas are situated at—
(A) Sringeri, Dwarka, Joshimath, Prayag
(B) Dwarka, Joshimath, Prayag, Kanchi
(C) Dwarka, Puri, Sringeri, Varanasi
(D) Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri

32. The Third Sangam was held at—
(A) Tuticorin
(B) Arrikkamedu
(C) Madurai
(D) Ernakulam

33. Who among the following was the founder of the ‘Satya Shodhak Samaj’ ?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Jyotiba Phule
(C) Narayan Guru
(D) Ramaswamy Naicker

34. Consider the following statements—
Assertion (A) : Muhammad Tughlaq's scheme of token currency was a failure.
Reason (R) : Muhammad Tughlaq had no proper control our the issuance of coins.
Select the correct answer using the codes given below—
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

35. By which name was Chanakya known in his childhood ?
(A) Ajaya
(B) Chanakya
(C) Vishnugupta
(D) Deogupta

36. Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at—
(A) Kalibangan
(B) Dhaulabira
(C) Kotdiji
(D) Amri

37. Where was first Madarsa set up by the British in India ?
(A) Madras (Chennai)
(B) Bombay (Mumbai)
(C) Aligarh
(D) Calcutta (Kolkata)

38. Who among the following Pakistani National was awarded the ‘Bharat Ratna’ by the Indian Government ?
(A) Liaqat Ali Khan
(B) M.A. Jinnah
(C) Khan Abdul Ghaffar Khan
(D) Muhammad Iqbal

39. ‘Bull’ in Buddhism is associated with which event of Buddha's life ?
(A) Birth
(B) Great departure
(C) Enlightenment
(D) Mahaparinirvan

40. Who was the Guru of Shivaji ?
(A) Namdev
(B) Ramdas
(C) Eknath
(D) Tukaram

41. Ibn Batuta, the famous traveller came from—
(A) Portugal
(B) Morocco
(C) China
(D) Tibet

42. Which of the following would be the most accurate description of the Mauryan Monarcy under Ashoka ?
(A) Enlightened despotism
(B) Centralised autocracy
(C) Oriental despotism
(D) Guided democracy

43. Amir Khusrau was a musician and—
(A) Sufi saint
(B) Persian and Hindavi writer, and scholar
(C) Historian
(D) All of the above

44. Lahore was Ranjeet Singh's political capital which city was called his religious capital ?
(A) Amritsar
(B) Anandpur Shahib
(C) Gujranwala
(D) Peshawar

45. ‘Permanent Settlement’ the system of revenue collection was introduced in India by—
(A) Lord Curzon
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Hastings
(D) Lord Cornwallis

46. Herodotus is considered as the father of—
(A) History
(B) Geography
(C) Political Science
(D) Philosophy

47. Who founded the Satyashodhak Samaj in 1873 ?
(A) Shivanath Shastri
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Jyotiba Phule
(D) None of these

48. The Italian traveller who left very praiseworthy account of Vijayangar Empire was—
(A) E Barbosa
(B) Manucci
(C) Marco Polo
(D) Nicolo Conti

49. Chandra Gupta Vikramaditya was the—
(A) Son of Chandra Gupta I
(B) Father of Skanda Gupta
(C) Son of Samudra Gupta
(D) Grand father of Kumar Gupta I

50. Chhattrapati Shivajee died in the year—
(A) 1680 A.D.
(B) 1666 A.D.
(C) 1687 A.D.
(D) 1689 A.D.
Answers :
26. (C) 27. (D) 28. (B) 29. (A)
30. (D) Gandhiji favoured cottage industry, while Nehruji recommended heavy industrialisation.
31. (D) 32. (C) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (B)
37. (D) Warren Hastings set up Madarsa in Calcutta in 1781.
38. (C) 39. (A) 40. (B) 41. (B) 42. (A) 43. (B) 44. (A) 45. (D) 46. (A) 47. (C)48. (D) 49. (C) 50. (A)

History and Culture of India-Objective GK Questions

51. Who was the Hindu king shown playing veena on the ancient-coins ?
(A) Shivajee
(B) Vikramaditya
(C) Samudra Gupta
(D) Ashoka

52. What was unique to Harappan civilization in comparision to Egyptian and mesopotamian civilization ?
(A) Pictographic script
(B) Temples
(C) Rectangular town planning
(D) Drainage system

53. The Ryotwari settlement was introduced by British in—
(A) Bengal presidency only
(B) Bombay presidencey only
(C) Madras presidency only
(D) Bombay and Madras presidency

54. Where did Mahatma Gandhi first try the weapon of ‘Satyagraha’ ?
(A) Champaran
(B) Ahemdabad mill strike
(C) Dandi
(D) South Africa

55. Which pair threw a bomb at carriage that they believed was occupied by Kingsford, the unpopular judge at Muzaffarpur ?
(A) Ram Prasad Bismil, Surya Sen (1906)
(B) Khudi Ram Bose, Prafulla Chaki (1908)
(C) Jatindra Nath Das, Ashfaqullah (1910)
(D) None of these

56. Which one of the following was not a president of Indian National Congress ?
(A) Sir William Wedderburn
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Purushottam Das Tondon
(D) None of these

57. Which of the following movements was launched along with Khilafat Movement ?
(A) Non-cooperation Movement
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Home Rule Movement
(D) Swadeshi Movement

58. Match the method of protest against the British with its propounder—
List-I
(a) Method of direct action
(b) Non-cooperation means
(c) Method of petitions and resolutions
(d) Acts of courage to rouse the mass revolt by masses
List-II
1. Gokhale
2. Bhagat Singh
3. Tilak
4. Gandhijee
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 2 4 1 3
(C) 4 2 3 1
(D) 3 4 2 1

59. ‘Kesari’ was—
(A) An organisation for social reforms started by Tilak
(B) An english language paper owned by S.N. Banerjee
(C) A Marathi Newspaper
(D) None of these

60. The main weakness of Revolt of 1857 was lack of—
(A) External help
(B) Discipline among rebel soldiers
(C) Modern weapons
(D) United and coordinate efforts by rebels

61. Of the following who is credited for the unification of India after Independence ?
(A) Vallabh Bhai Patel
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) C. Rajgopalachari
(D) Mahatma Gandhi

62. ‘Rajtarangini’ has been written by—
(A) Jayadev
(B) Vidhyapati
(C) Kalhan
(D) Chandarbardai

63. When India got Independence the Prime Minister of England was ?
(A) Winston Churchill
(B) Clement R. Atlee
(C) Neville Chamberlain
(D) None of these

64. Alexander invaded India in—
(A) 298 B.C.
(B) 202 B.C.
(C) 303 B.C.
(D) 327 B.C.

65. Who was the founder of Pala dynasty ?
(A) Gopal
(B) Devapal
(C) Dharmapal
(D) None of these

66. Who did not participate in the Revolt of 1857 ?
(A) Tantiya Tope
(B) Bhagat Singh
(C) Nana Sahib
(D) Rani Lakshmibai

67. Gandhiji first experiment with Satyagraha came up in—
(A) Dundee
(B) Champaran
(C) Barisal
(D) Natal

68. Fa-hien visited India during the reign of—
(A) Chandra Gupta Maurya
(B) Bindusara
(C) Chandra Gupta II
(D) Bimbisara

69. The third battle of Panipat took place in—
(A) 1760
(B) 1761
(C) 1762
(D) 1763

70. In which century was the Bahmani kingdom founded ?
(A) 15th
(B) 14th
(C) 13th
(D) 16th

71. When was the battle of Buxar fought ?
(A) 1764
(B) 1766
(C) 1767
(D) 1761

72. Chola-period is mostly known for which of the following ?
(A) Gramsabha
(B) Battle against Rashrakut
(C) Trade with Ceylon
(D) Development of Tamil culture

73. Megasasthenes was the ambassador of the following—
(A) Seleukos
(B) Alexander
(C) Darius
(D) Greek

74. Which of the following is the oldest dynasty ?
(A) Maurya
(B) Gupta
(C) Kushan
(D) Kanva

75. What was the main effect of vedic culture an Indian history ?
(A) Progress of Metaphysics
(B) Development of Sanskrit
(C) Solidification of race
(D) None of these
Answers :
51 (C) 52. (D) 53. (C) 54. (D) 55. (B) 56. (B) 57. (A) 58. (B) 59. (C) 60. (D)
61. (A) 62. (C) 63. (B) 64. (D) 65. (A) 66. (B) 67. (B) 68. (C) 69. (B) 70. (B)
71. (A) 72. (A)73. (A) 74. (A) 75. (B)

History and Culture of India-Objective GK Questions

75. What was the main effect of vedic culture an Indian history ?
(A) Progress of Metaphysics
(B) Development of Sanskrit
(C) Solidification of race
(D) None of these

76. Title of Vikramaditya was adopted by—
(A) Ashok
(B) Chandra Gupta II
(C) Kanishka
(D) Samudra Gupta

77. Which important event took place in the history of India in the year 1526 ?
(A) The first battle of Panipat
(B) The second battle of Panipat
(C) Defeat of Humayun at the hands of Sher Shah Suri
(D) None of these

78. The Rigveda contains—
(A) Rituals to be adopted by people
(B) Hymns in honour of the Gods
(C) Yognas to be performed
(D) History of the Vedic period

79. In which language was the Shrimad Bhagavad Gita originally written ?
(A) Sanskrit
(B) Apabhramsa
(C) Prakrit
(D) Pali

80. The principle that distinguishes Jainism from Buddhism is the—
(A) Practice of the eight-fold path
(B) Rejection of the infallibility of the Vedas
(C) Attribution of a soul to all beings and things
(D) Belief in rebirth

81. With whose reign is the Gandhara School of art associated ?
(A) Kanishka
(B) Chandra Gupta Vikramaditya
(C) Harsha
(D) Ashoka

82. Shivaji died in the year—
(A) 1676
(B) 1677
(C) 1678
(D) 1680

83. In which century did the famous Chinese pilgrim Fahien visit India ?
(A) 4th century A.D.
(B) 5th century A.D.
(C) 6th century A.D.
(D) 7th century A.D.

84. Buddha lived approximately at the same time as—
(A) Confucius
(B) Moses
(C) Prophet Mohammad
(D) Hammurabi

85. The division of Mauryan Society into seven classes was particularly mentioned in—
(A) Kautilya's Arthasastra
(B) Ashokan edicts
(C) The Puranas
(D) The Indica of Megasthenes

86. The first railway line in India was opened in the year—
(A) 1833
(B) 1853
(C) 1857
(D) 1861

87. The Indus Valley civilization was Non-Aryan because—
(A) It was urban
(B) It had a pictographic script
(C) It had an agricultural economy
(D) It extended up to the Narmada Valley

88. All the following statements regarding the Indus Valley civilization are correct, except—
(A) The Indus Valley civilization was an advanced urban civilization
(B) Iron was not known to the people
(C) It is difficult to say to which race the people belonged
(D) The people knew nothing about agriculture

89. Which of the following statements is not true about Nagara style of architecture ?
(A) Early Gupta style
(B) Couciform plan and the Rekha
(C) Shikhara (Tower)
(D) Buddhist influence

90. The local name of Mohanjodaro is—
(A) Mound of the living
(B) Mound of the Great
(C) Mound of the Dead
(D) Mound of the Survivor

91. Tripitakas are the Sacred books of the—
(A) Jains
(B) Hindus
(C) Muslims
(D) Buddhists

92. Which book was written by Dadabhai Naoroji an Indian poverty and economy under British rule ?
(A) Indian Economy under British Raj
(B) British Rule and Economic drain of India
(C) Poverty and Un-British rule in India
(D) Economic drain and poverty of India

93. The universities of Calcutta, Madras and Bombay were founded in the year—
(A) 1845
(B) 1854
(C) 1857
(D) 1861

94. In whose court was a Chinese embassy sent by T'ang Emperor ?
(A) Rajaraja I
(B) Rajendra I
(C) Harsha
(D) Parantaka I

95. The Paintings of Ajanta depict stories of the—
(A) Ramayana
(B) Mahabharata
(C) Jatakas
(D) Panchatantra

96. Who were the contemporaries of Kanishka ?
(A) Kamban, Banbhatta, Asvagosha
(B) Nagarjuna, Asvagosha, Vasumitra
(C) Asvagosha, Kalidasa, Nagarjuna
(D) Asvagosha, Kamban

97. Buddha's preachings were mainly related to—
(A) Belief in one god
(B) Practice of rituals
(C) Purity of thought and conduct
(D) Idol worship

98. The most important cause of the downfall of the Vijay Nagar empire was—
(A) Rivalries within the empire
(B) Unity among the Muslim rulers of Bijapur, Golconda and Ahmadnagar
(C) Rebellion of the Hindu Feudatories
(D) Weak successors of Krishna devaraya

99. Mahabalipuram was established by the—
(A) Pallavas
(B) Pandyas
(C) Cholas
(D) Chalukyas

100. Jaideva, the famous author of Gita Govinda was the Court Poet of—
(A) Harsha (7th century A.D.)
(B) Prithviraj Chauhan (12th century A.D.)
(C) Lakshmanasena of Bengal (12th-13th century A.D.)
(D) None of these

History and Culture of India-Objective GK Questions

101. Who founded for Matthas in the four corners of India ?
(A) Shankaracharya
(B) Ramanujacharya
(C) Bhaskaracharya
(D) Madhvacharya

102. Purushasukta is found in the—
(A) Bhagavad Gita
(B) Manusmriti
(C) Rigveda
(D) Atharva Veda

103. Mughal painting flourished during the reign of—
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

104. The Indus Valley civilization specialized in—
(A) Town planning
(B) Architecture
(C) Craftsmanship
(D) All of these

105. Shivaji was crowned in the year—
(A) 1664
(B) 1666
(C) 1670
(D) 1674

106. Buddhism was introduced in China in the—
(A) Third century B.C.
(B) First century B.C.
(C) First century A.D.
(D) Third century A.D.

107. Where is well-known Dilwara temple located ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Rajasthan

108. Who was the founder of Brahma Samaj ?
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Arvind Ghosh
(C) Vivekanand
(D) Swami Dayanand Sarswati

109. When was Islam founded ?
(A) 7th century
(B) 5th century
(C) 3rd century B.C.
(D) 5th century B.C.

110. Who among the following was endowed with Naval power ?
(A) Badami Chalukya
(B) Bengi Chalukya
(C) Chola
(D) Rashtrakoot

111. Who was the last king of Maurya dynasty ?
(A) Brihadrath
(B) Kunala
(C) Samprati
(D) Salisuka

112. Who was not a member of cabinet mission ?
(A) Pathic Lawrance
(B) John Siman
(C) Stafford Cripps
(D) A.V. Alexander

113. Who was the founder of Prarthna Samaj ?
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Devendranath Tagore
(C) Atmaram Panduranga
(D) Dayanand Saraswati

114. Who founded ‘Anushilan Samiti’ ?
(A) Pulin Bihari Das
(B) Pramatha Nath Mitra
(C) Swami Saradanand
(D) Barindra Kumar Ghosh

115. Who wrote the Song ‘Sare Jahan Se Achchha’ ?
(A) Ghalib
(B) Iqbal
(C) Kaifee Azmi
(D) Sahir Ludhianvi

116. Who abolished the ‘Iqta’ system ?
(A) Babur
(B) Muhammad-bin-Tughlaq
(C) Iltutmish
(D) Alauddin Khilji

117. Who was the founder of ‘Atmiya Sabha’ ?
(A) Raja Rammohan Roy
(B) Rabindranath Tagor
(C) Swami Vivekananda
(D) Aurobinda Ghosh

118. Sudraka's Mrichchhakatikam' is a—
(A) Drama
(B) Novel
(C) Poem
(D) Shrot Story

119. Which one of the following is the correct chronological order ?
(A) Kumar Gupta — Samudra Gupta Chandra Gupta Vikramaditya
(B) Kumar Gupta — Chandra Gupta Vikramaditya, Samudra Gupta
(C) Samudra Gutpa—Chandra Gupta Vikramaditya — Kumara Gupta
(D) Samudra Gupta — Kumara Gupta — Chandra Gupta Vikramaditya

120. The battle of Kanwaha was fought between—
(A) Humayun and Mahmud Lodi
(B) Babur and Ibrahim Lodi
(C) Babur and Rana Sougha
(D) Humayun and Sher Khan

121. In which century was the ancient Vijayanagar city founded ?
(A) 17th century
(B) 16th century
(C) 15th century
(D) 14th century

122. Consider the following statements—
1. The British crown had assumed direct rule in India before the sepoy mutiny.
2. Lord Canning was made the first viceroy and Governor General after the end of the rule of the East Indian Company.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

123. With reference to Lord Cornwallis's permanent settlement, which one of the following, Statements is not correct ?
(A) It created a limited proprietary right of Zamindars on the land
(B) It had taken away the Magisterial powers of Zamindars
(C) It had left no police work for Zamindars
(D) It recognized the right of tenants due to which land lords could never oust them

124. Which of the following Mughal Emperors built the Jama Masjid of Delhi ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjahan

125. Nadir Shah attacked Delhi during the reign of—
(A) Ahmad Shah
(B) Farrukh Siyar
(C) Jahandar Shah
(D) Muhammad Shah
Answers:
101. (A)
102. (C)
103. (B)
104. (D)
105. (D)
106. (C)
107. (D)
108. (A) Raja Rammohan Roy had founded the Brahma Samaj in 1828 in Kolkata.
109. (A)
110. (C)
111. (A)
112. (B) The Cabinet Mission, which came to India in March 1946, consisted of three ministers of the New British Cabinet Lord Pethick Lawrance, Secretary of State for India, Siv Stafford Cripps, President of the Board of Trade and Mr. A.V. Alexander, first Lord of the Admiralty. The main purpose being—
(a) Preparatory discussions with elected representative to secure agreement on framing a constitution.
(b) Setting up a constituent assembly.
(c) Setting up of viceroy's executive council with support of the main Indian parties. John Simen was the Chairman of Indian Statutory Commission popularly known as Simon Commission appointed in November 1927. In May 1930 Simon Commission report was published.

113. (C)
114. (B)
115. (B)

116. (D) Iqtas were land granted to followers and officers casually military. Alauddin Khilji (1296- 1316) abolished Zamindari in Khalisa land and no Iqta was allotted in the Doab area. Land revenue was fixed on the basis of measurement of land and fixed. 1/5th of the produce. During Muhammad-bin-Tughlaq (1325-51) Kharaj (10% of produce), Zakat calone for Muslims), Jaziya, Khans (20% of spoils of war) and Sharb (irrigation tax) were levied. Iltutmish (1210-36) Babur (1526-30).

117. (A) ‘Atmiya Sabha’ was founded by Raja Rammohan Roy in 1815 in Kolkata. He was also the founder of Brahma Samaj in 1828 in Kolkata. Swami Vivekananda founded Ramkrishna Mission in 1897 in Belur. Ravindranath Tagore opened a residential School in 1901 at Balepur. Swami Vivekananda established Vedant Samaj. Aurobinda Ghose (1872-1950) was alleged to be guilty in Alipore conspiracy case. He setted at Puducherry and founded an Ashram at Auroville.

118. (A)
119. (C)
120. (C)
121. (D)
122. (B)
123. (D)
124. (D)
125. (D)
History and Culture of India-Objective GK Questions

126. The Governor-General associated with the prohibition of Sati was—
(A) Cornwalis
(B) Bentinck
(C) Wellesley
(D) Amherst

127. The capital of Shasanka was—
(A) Karnasubana
(B) Mahabalipuram
(C) Kamlhipuram
(D) Kannauj

128. The book written by Hieun Tsang is called—
(A) Shakuntala
(B) Indica
(C) Si-yu-ki
(D) Yeun-chi

129. Who wrote ‘Rajtarangini’ ?
(A) Kalhan
(B) Kalidas
(C) Abul Fazl
(D) Ibn Batuta

130. The first battle of Panipat took place in—
(A) 1526
(B) 1528
(C) 1626
(D) 1628

131. The oldest Veda is—
(A) Rig Veda
(B) Sama Veda
(C) Yajur Veda
(D) Atharva Veda

132. Pseudonym of Sarat Chandra Chattopadhyay was—
(A) Bhanu Singh
(B) Anila Devi
(C) Nillohit
(D) Kalkut

133. The Permanent Settlement was introduced in the year—
(A) 1790
(B) 1793
(C) 1799
(D) 1801

134. Which one of the following may be regarded as the first labour association in India ?
(A) The Bombay worker's Association
(B) The Bombay millhands' Association
(C) The Indian workers' Union
(D) The Printer's Union Calcutta

135. Who was the Sikh Guru to be salughtered by Aurangzeb ?
(A) Ramdas
(B) Teg Bahadur
(C) Arjundev
(D) Gobind Singh

136. The All-India Kisan Sabha was formed in—
(A) 1926
(B) 1936
(C) 1946
(D) 1956

137. Who wrote ‘Akbarnama’ ?
(A) Aul Fazl
(B) Faizi
(C) Shaik Mubarak
(D) Tanse

138. Who was called ‘Chanakya of Maratha Politics’ ?
(A) Baji Rao II
(B) Balaji Viswanath
(C) Nana Pharnabis
(D) Mahadaji Sindia

139. Who was the Mughal Emperor to have lifted the Zizyaon Hindus ?
(A) Babar
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan

140. “I am giving you a Muslim province”—who said ?
(A) Fazlul Haque
(B) Lord Curzon
(C) Stafford Cripps
(D) Lord Mountbatten

141. Who converted Sikhs into a martial race ?
(A) Arjundev
(B) Gobind Singh
(C) Hargovind
(D) Teg Bahadur

142. Who was called ‘The Akbar of Kashmir’ ?
(A) Zainul Abedin
(B) Hussain Shah
(C) Balban
(D) Sujauddoullah

143. Which one of the following was an émigré Communist Journal of M.N. Roy ?
(A) Kishan Sabha
(B) The worker
(C) Vanguard
(D) Anushilan

144. Who founded All India Harijan Singh ?
(A) B.R. Ambedkar
(B) Gandhiji
(C) Jayprakash Narayan
(D) Raj Narayan

145. Who was known as ‘the parrot of Hindustan’ ?
(A) Amir Khusro
(B) Malik Muhammad Jaisy
(C) Roy Vonmal
(D) Purandar Khan

146. Who was the Muslim General to have conquered Bengal in 13th Century A.D. ?
(A) Afzal Khan
(B) Iktiaruddin-bin-Baktiar Khilji
(C) Chenghiz Khan
(D) Temuchin

147. Who was the Chola king to have conquered Bengal?
(A) Rajaraja
(B) Rajendra Chola I
(C) Rajendra Chola II
(D) Rajadhiraja

148. Who was the Hindu Saint to have as disciple both Hindus and Muslims ?
(A) Sre Chaitanya
(B) Ramanuja
(C) Rabidas
(D) Namdev

149. Who was among the Mughal Emperors, the ‘Zinda Pir’ to the Sunnis ?
(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Babar
(D) Humayun

150. Aim of the Swarajya Party was to—
(A) Agitate for total freedom
(B) Baycott the Congress moves
(C) Enter the legislature and wreck the Government from within
(D) Resort toextremism

Answers :
126. (A) 127. (A) 128. (C) 129. (A)
130. (A) Babur (1526-30) defeated Ibrahim Lodhi in the 1st Battle of Panipat in 1526 to lay the foundation of the Mughal dynasty.
131. (A)
132. (B) Pseudonym of Rabindra Nath Tagore—Bhanusingha
Pseudonym of Sarat Chandra — Anila Devi
Pseudonym of Sunil Gangopadhyay — Nillohit
Pseudonyam of Sararesh Basu — Kalkut.
133. (B) 134. (B) 135. (B) 136. (B) 137. (A) 138. (C) 139. (B) 140. (B) 141. (B) 142. (A)
143. (C) 144. (B) 145. (A) 146. (B) 147. (B) 148. (D) 149. (A) 150. (C)

Comments

  1. nice quiz for I.Q development

    ReplyDelete
  2. you should give the answers along with the questions. This would make it easy to read and understand.

    ReplyDelete
  3. really great post!!!!wonder how u get time for researching nd then posting so much...:)

    ReplyDelete
  4. great quiz for latest quiz visit blow blog
    http://quizvook.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Really awesome post thanks a lot for sharing by GK QUIZ

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TIMES OF INDIA FUNDAMENTAL QUIZ PRELIMS. 2005, 2006 & 2007

SCIENCE AND TECHNOLOGY QUESTIONS

Aqua Regia- Delhi City Finals